Σε βίντεο που έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα, ένας Ιρανός περιγράφει με δραματικούς όρους τη ζωή υπό το καθεστώς των μουλάδων
Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον @nickdimopoulos_ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις, καθώς ένας Ιρανός που ζει στην Ελλάδα επιχειρεί να περιγράψει τη δική του οπτική για το καθεστώς της χώρας του και τις επιπτώσεις που θεωρεί ότι μπορεί να έχει και πέρα από τα σύνορα του Ιράν.
Ο άνδρας, ο οποίος δηλώνει ότι ζει εδώ και χρόνια στην Αθήνα, εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην ηγεσία της Τεχεράνης. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στο βίντεο, το πολιτικό σύστημα που κυβερνά το Ιράν τις τελευταίες δεκαετίες στηρίζεται σε έναν αυστηρό θεοκρατικό μηχανισμό εξουσίας, ο οποίος – όπως λέει – βασίζεται σε φανατικές ερμηνείες της θρησκείας και ασκεί ισχυρό έλεγχο στην κοινωνία. Δείτε εδώ γιατί οι μουλάδες μισούν πιο πολύ τους μουσουλμάνους γείτονές τους από τους Ισραηλινούς.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η χώρα του βρίσκεται υπό ένα καθεστώς που εδώ και περίπου πενήντα χρόνια επιβάλλει περιορισμούς στις ελευθερίες των πολιτών, ενώ κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της εξουσίας αντιμετωπίζεται με καταστολή. Αναφέρεται σε περιστατικά συλλήψεων, διώξεων ή ακόμη και βίας σε βάρος πολιτών που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις ή εκφράζουν δημόσια την αντίθεσή τους στο καθεστώς.
Ο ίδιος εκφράζει φόβους ότι ορισμένοι φανατικοί μπορεί να περιμένουν απλώς το κατάλληλο σήμα για να προχωρήσουν σε βίαιες ενέργειες. Χρησιμοποιεί μάλιστα ιδιαίτερα έντονη γλώσσα για να περιγράψει το ενδεχόμενο τέτοιων ενεργειών, υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει κλιμάκωση, ορισμένοι μπορεί να επιχειρήσουν επιθέσεις εναντίον όσων θεωρούν «εχθρούς της πίστης».
Το βίντεο έχει ήδη συγκεντρώσει χιλιάδες προβολές και έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Ορισμένοι χρήστες εκφράζουν συμφωνία με όσα λέει ο άνδρας, θεωρώντας ότι περιγράφει μια πραγματικότητα που δεν είναι ευρέως γνωστή. Άλλοι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι τέτοιες δηλώσεις χρειάζονται προσοχή και πρέπει να αντιμετωπίζονται με κριτική σκέψη.
https://www.citypatras.gr/epikairotita/iranos-pou-zei-stin-athina-leei-pos-pyrines-fanatikon-perimenoun-entoles-gia-na-kanoun-kougki-tin-ellada/?fbclid=IwY2xjawQWYk5leHRuA2FlbQIxMABicmlkETJYVFRLeEtCVElwZ3BqRFFDc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHshQQY8Cjgab63D8x-XsKr0Fr7X4L3MHr6XlBTkBdqVCOnB-CSrWW-4F26XR_aem_QD-l-Naec3vjmBZiv9v–g