Αν υπάρχει ένα γλυκό που μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια τη λέξη ηδονή, αυτό είναι το γαλακτομπούρεκο. Με τραγανό φύλλο, αρωματική βελούδινη κρέμα και μελωμένο σιρόπι που σε κάνει να κλείνεις τα μάτια από ευχαρίστηση. Η παρακάτω συνταγή για Γαλακτομπούρεκο είναι εγγύηση για να το απολαύσετε όπως του αξίζει — στην κορυφή των σιροπιαστών!
Η Συνταγή είναι από Fioretzis Manos – “Σαν το φαΐ εν έχει”.
Υλικά
Για την κρέμα:
6 αυγά
6 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
1½ ποτήρι ζάχαρη
5 ποτήρια γάλα
1 κ.σ. βούτυρο
Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 πλάκα βούτυρο (λιωμένο)
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 ξύλο κανέλας
Χυμός από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και το ξύσμα. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας καλά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Λιώνουμε την πλάκα βούτυρο. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, ένα-ένα, ραντίζοντας κάθε φύλλο με λιωμένο βούτυρο. Απλώνουμε επάνω την κρύα κρέμα και ισιώνουμε. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας κι αυτά ανάμεσα. Ό,τι βούτυρο μείνει το ρίχνουμε πάνω από το τελευταίο φύλλο.
Χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις (μεσαία σχάρα), για 45-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε όλα τα υλικά για 5-6 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο, το περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφηθεί και σερβίρουμε όταν χλιαρύνει ή κρυώσει πλήρως.
Η Συνταγή είναι από Fioretzis Manos – “Σαν το φαΐ εν έχει”.