
• Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ξεμείνει πολύ πίσω.
• Ενώ σε όλη την Ελλάδα η αγορά ακινήτων διανύει μια παρατεταμένη περίοδο ανόδου, με τις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης να καταγράφουν αυξήσεις, στον Νομό Καστοριάς παρατηρείται μια –ας μη την πούμε οπισθοχώρηση- σταθεροποίηση των τιμών.
• Οι αιτίες αυτού του φαινομένου είναι πολλές και καμία από αυτές δεν είναι θετική.
• Εχουμε χάσει πολύ κόσμο σε εξωτερική και εσωτερική μετανάστευση με αποτέλεσμα ένα σωρό κατοικίες να έχουν εκκενωθεί και να παραμένουν άδειες.
• Εχουμε καθίζηση του βασικού τομέα της τοπικής μας οικονομίας, την γουνοποιία, με αποτέλεσμα ένα σωρό βιομηχανικής χρήσης κτήρια να έχουν και αυτά παροπλιστεί και να παραμένουν στα αζήτητα.
• Εχουμε μια ανεπίστροφη φυγή της νεολαίας, είτε για σπουδές, είτε για εργασία στα νησιά και τις λοιπές τουριστικές περιοχές,
• έχουμε μια φοβερή κατάπτωση του μέσου αριθμού των συντελούμενων γάμων,
• βιώνουμε μια πρωτοφανή μείωση γεννήσεων και μια αύξηση του αριθμού των θανάτων,
• έχουμε ένα εντονότατο φαινόμενο αλλαγής χρήσεων γης με μετατόπιση του εμπορικού κέντρου της πόλης από τα υψηλά στα χαμηλά
• κι έχουμε και μια εξάχνωση των τραπεζικών καταθέσεων, αφού η παρατεταμένη περίοδος ανεργίας και αναδουλειάς έκαψε το εναπομείναν οικονομικό λίπος.
• Ολοι αυτοί οι παράγοντες μαζί οδηγούν σε μια πτώση του καστοριανού realestate με αποτέλεσμα η αγορά της Καστοριάς να διαφοροποιείται κατά πολύ από εκείνη της υπόλοιπης Ελλάδας.
• Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί εκ πρώτης όψης να φαίνεται αρνητικό, σε δεύτερο χρόνο ωστόσο μπορεί και να αποβεί θετικό.
• Αφού πολλοί επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον εντοπισμό των επόμενων επενδυτικών “hotspots” στην υπόλοιπη χώρα.
• Στο πλαίσιο της Real Estate Expo που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (30 Μαΐου – 1 Ιουνίου), ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, παρουσίασε — κατά τη διάρκεια του panel «Ποιες είναι οι νέες hot περιοχές με τις υψηλότερες αποδόσεις?» — τις περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας με τις υψηλότερες αποδόσεις.
• Οι αποδόσεις αυτές υπολογίστηκαν βάσει του λόγου των ετησίων ζητούμενων μισθωμάτων προς τη ζητούμενη μέση τιμή πώλησης (CapRate). Η σχέση αυτή δείχνει πόσο αποδοτικό είναι ένα ακίνητο αν ενοικιαστεί μακροχρόνια (και όχι βραχυχρόνια ή με σκοπό την τουριστική εκμετάλλευση), σε σχέση με την αξία του.
• Από αυτή την άποψη η δική μας περιοχή μπαίνει στην κορυφή της λίστας των συμφερουσών περιοχών της χώρας με μεγάλες υποσχόμενες μελλοντικές αποδόσεις. • Όταν οι επενδυτές διαπιστώσουν ότι οι εξαντλήθηκαν οι ευκαιρίες στην υπόλοιπη χώρα αργά η γρήγορα θα στραφούν προς τα εμάς.
• Ας ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί σχετικά νωρίς.