
Το σύστημα αυτό θα βασίζεται και σε υποκειμενικά και αντικειμενικά κριτήρια, όπου σε κάθε περίπτωση αξιολογούνται διάφοροι δείκτες της διοικητικής επιστήμης. Ξεκινώντας από τα υποκειμενικά κριτήρια θα λέγαμε, ότι η προμετωπίδα αυτών είναι η συμπεριφορά, η ενσυναίσθηση, η ικανότητα συνεργασίας, στοιχεία τα οποία, όταν ένας εργαζόμενος τα διαθέτει σε πλούσιο βαθμό καθίσταται ως πολύτιμο στέλεχος σε μία επιχείρηση, αφού συμβάλει στην διατήρηση ενός ομαλού κλίματος σε αυτήν.
Σε αντίθετη περίπτωση όταν δεν υπάρχει η ενσυναίσθηση, η ικανότητα συνεργασίας μπορεί να δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα, συναδελφικά, αλλά και λειτουργικά.
Επιπλέον, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργαζόμενων, κυρίως όταν έχει την αιτία του σε οικονομικής και ηθικής φύσεως θέματα προβληματίζει αν μη τι άλλο τους διοικούντες μιας επιχείρησης.
Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι το υποκειμενικό στοιχείο καθορίζει την πορεία ενός εργαζόμενου. Συνήθως, η πειθαρχία, η προσήλωση στους στόχους είναι το ζητούμενο για έναν εργοδότη.
Ως αντικειμενικά στοιχεία αξιολόγησης θεωρούνται η παραγωγικότητα, η αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, με τα παραπάνω να πηγάζουν από τη γνώση, την εμπειρία και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, που ανακύπτουν κάθε στιγμή.
Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι τα υποκειμενικά κριτήρια αποτελούν ποιοτικούς δείκτες, ενώ τα αντικειμενικά ποσοτικούς.
Ας έρθουμε τώρα στην δημιουργία ενός συστήματος γενικής αξιολόγησης των εργαζομένων. Προβλεπτικά θα μπορούσαμε να πούμε, ότι θα αναπτυχθούν με την βοήθεια των artificial intelligenceλογισμικά αξιολόγησης σε δενδρικές δομές δεδομένων, όπου χρησιμοποιώντας γράφους αναζήτησης μέσω ερωτήσεων θα δημιουργούνται αυτόματες εκθέσεις και αναφορές, όπου πολλοί παραπάνω δείκτες θα καταλήγουν σε έναν γενικό μέσο όρο, ο οποίος θα καθορίζει την καταλληλόλητα του εργαζομένου.
Είτε όμως μιλάμε για έναν πετυχημένο εργαζόμενο, είτε για έναν επιτυχημένο επιχειρηματία και επειδή ο χαρακτήρας διαπλάθεται από μικρή ηλικία τόσο το οικογενειακό, όσο και το σχολικό περιβάλλον παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό. Οφείλει να διαπλάθει καλούς και συνεργατικούς χαρακτήρες με ομαδικό πνεύμα, ευγενική συμπεριφορά, ενσυναίσθηση, υπομονετικούς…
Αν κάποιος ρωτήσει έναν μέσο Έλληνα αν συμβαίνει αυτό η απάντηση που θα λάβει θα είναι αρνητική. Το μόνο που λείπει είναι σωστή εφαρμογή, ώστε στα χρόνια της εκπαίδευσης και της παρουσίας στο σπίτι να ενισχύονται τα παραπάνω.
Οι εργαζόμενοι και δη οι σωστοί εργαζόμενοι αξίζουν έναν καλό μισθό, υλικές και ηθικές αμοιβές και μπόνους.