
Ακολουθήστε τις οδηγίες από την Aigli Marnerou και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας με αυτή την παραδοσιακή γεύση για σιμιγδαλένιο γλυκό με μαστίχα και σιρόπι κανέλας. Ιδανικό για κάθε περίσταση!
ΥΛΙΚΑ
- 4 φλιτζάνια χοντρό σιμιγδάλι
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
- 1 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
- Λίγη μαστίχα
Σιρόπι
- 4 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια νερό
- 4-5 ξυλάκια κανέλας
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
- Λίγο ανθόνερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα. Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ανθόνερο. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Αφού το βγάλουμε από το φούρνο, ρίχνουμε το σιρόπι.
Η συνταγή προέρχεται από την Aigli Marnerou – “Σαν το φαΐ εν έχει”.
Θα θέλατε να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή σήμερα; Ανακαλύψτε τη μοναδική γεύση του σάμαλι , ένα από τα καλύτερα σιροπιαστά που μπορείς να φτιάξεις σπίτι σου. Από την κ.Μαρία Δεμερτζή.

ΥΛΙΚΑ
Για το σάμαλι:
- 2 ½ φλιτζάνια (450 γρ.) χοντρό σιμιγδάλι
- 1 ½ φλιτζάνι (375 γρ.) πλήρες στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κτγ. μαγειρική σόδα
- 1 ½ φλιτζάνι (300 γρ.) ζάχαρη
- ½ κτγ. μαστίχα σε σκόνη
- 1 κτγ. μπέικιν πάουντερ
- 3-4 κτσ. λιωμένο βούτυρο
Για το σιρόπι:
- 2 ½ φλιτζάνια (500 γρ.) ζάχαρη
- 1 ½ φλιτζάνι (375 ml.) νερό
- Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
- ½ κτγ. ροδόσταγμα ή 1 ξυλάκι κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σάμαλι:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μαγειρική σόδα και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ, αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ.


Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί 38×28 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα, ισιώνοντας την επιφάνειά του με μια υγρή σπάτουλα.
Καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 3 ώρες. Με ένα μαχαίρι, χαράσσουμε το σάμαλι σε μικρά κομμάτια και γαρνίρουμε με αμύγδαλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά.
Για το σιρόπι:
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, καθώς και το ροδόσταγμα. Βράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού βγάλουμε το σάμαλι από το φούρνο, αλείφουμε την επιφάνειά του με λιωμένο βούτυρο. Με μια κουτάλα, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στο ζεστό σάμαλι, περιμένοντας να απορροφηθεί κάθε κουταλιά πριν προσθέσουμε την επόμενη.
Αφήνουμε το σάμαλι να κρυώσει και σερβίρουμε.
*Στολίζουμε με πατισερί και χυμό κόκκινων φρούτων δεμένο με αγάρ.
Η συνταγή είναι της κ. Μαρία Δεμερτζή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.