
Ένα πονηρό κόλπο είχαν «σκαρφιστεί» περίπου 250 βενζινάδικα που «πείραζαν» τις αντλίες βάζοντας λιγότερη ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ.
Ειδικότερα, ανακαλύφθηκε ότι έως και 30% λιγότερο καύσιμο τοποθετούσαν οι οδηγοί στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους από περίπου 250 πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα. Οι ιδιοκτήτες δύο εταιριών εγκατάστασης αντλιών, σε Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και Ασπρόπυργο, με τη βοήθεια προγραμματιστών, είχαν επιστρατεύσει ένα παράνομο λογισμικό που εξαπατούσε τους καταναλωτές.
Οι οικονομικές απώλειες που βιώσαν οι καταναλωτές, σύμφωνα με στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, λόγω των ελλειμματικών παραδόσεων καυσίμων, υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε έξι μήνες.
Τις μεγάλες ποσότητες των καυσίμων που αποσπούσαν από τους καταναλωτές είτε τις μετέφεραν στο εξωτερικό νοθευμένες και υπερκοστολογημένες είτε κάλυπταν δικά τους ελλείμματα στις δεξαμενές. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 61 άτομα, μεταξύ των οποίων στενό πρόσωπο του επονομαζόμενου «Ζαμπόν». Η συγγενής του διατηρούσε δύο βενζινάδικα που χρησιμοποιούσαν το παράνομο λογισμικό.
Εγκέφαλος της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο 58χρονος ιδιοκτήτης εταιρίας στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρία του δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στην εγκατάσταση αντλιών και παρείχε το παράνομο λογισμικό στην αλλοίωση των συστημάτων μέτρησης καυσίμων και του λογισμικού του συστήματος εισροών-εκροών.
Κατά την παράδοση της ελλειμματικής ποσότητας καυσίμων, ανάλογα με το ποσοστό που οι πρατηριούχοι είχαν ορίσει (συνήθως από 10% έως 30%), ο μετρητής της αντλίας αλλά και η απόδειξη έγραφαν την παραδιδόμενη ποσότητα καυσίμου ολόκληρη, δίχως να περιλαμβάνουν το καύσιμο που παράνομα είχαν παρακρατήσει.
Για την αποφυγή έκτακτων ελέγχων είχαν δημιουργήσει δικλίδες ασφαλείας, όπως τη δυνατότητα να απενεργοποιούν το παράνομο λογισμικό είτε μέσω απομακρυσμένης χρήσης του υπολογιστή είτε πατώντας ειδικά κουμπιά πάνω σε τηλεχειριστήρια.
Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση είχε 39 μέλη και ως αρχηγός τους φερόταν ένας 68χρονος ιδιοκτήτης εταιρίας στον Ασπρόπυργο. Eνας 41χρονος είχε δημιουργήσει παράνομο λογισμικό, το οποίο διέθετε στους ενδιαφερόμενους πρατηριούχους μέσω USB stick, προκειμένου να πειράζουν τις αντλίες, με όφελος 25% στην παραδιδόμενη ποσότητα καυσίμου.
Το παράνομο πρόγραμμα έδινε τη δυνατότητα στους πρατηριούχους να ορίζουν το ποσοστό αλλοίωσης των παραδιδόμενων λίτρων κάθε αντλίας, ενώ σε περίπτωση ελέγχου υπάρχει άμεση δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να απενεργοποιηθεί το πρόγραμμα και να επανέλθει το σύστημα εισροών-εκροών σε νόμιμη λειτουργία.
https://www.athensmagazine.gr/article/news/oikonomia/apateones-250-venzinadika-eklevan-me-peiragmenes-antlies-to-poniro-kolpo/?utm_source=onesignal&utm_medium=push&utm_campaign=2025-03-13-250—–