
Δείτε μια νόστιμη συνταγή για σπανακόπιτα από τη κ.Χρυσούλα Καλλωνη. Μάθετε πώς να φτιάξετε το τέλειο φύλλο και γέμιση με σπανάκι, φέτα και τραχανά. Ιδανική για κάθε περίσταση!
για το φύλλο
- 600 με 700 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι
- 1 μικρό φλιτζάνι λάδι
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- Χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί για να γίνει εύπλαστο ζυμάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να ξεκινήσουμε, φτιάχνουμε τη ζύμη μας. Παίρνουμε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά που αναγράφονται παραπάνω. Εν συνεχεία, αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για μισή ώρα, ώστε να ξεκουραστεί και να γίνει πιο εύπλαστη.
Στη συνέχεια, προχωράμε στη γέμιση. Χρειαζόμαστε 1 κιλό φρέσκο σπανάκι, 3 πράσα, 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, μισό ματσάκι άνηθο, 450 γρ. φέτα, αλάτι, πιπέρι, λάδι, 2 αυγά και 1 μικρό φλιτζάνι τραχανά. Αν δεν έχουμε τραχανά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρύζι, το οποίο έχει την ικανότητα να απορροφά τα υγρά και να προσφέρει μια ωραία υφή στη γέμιση.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αυτή η συνταγή είναι από Χρυσούλα Καλλωνη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Παραλλαγή: Δείτε μια ελαφρώς παραλλαγμένη συνταγή για υπέροχη σπανακόπιτα με πετυχημένο φύλλο από την κ. Litsa Kokkoni. Είναι πολύ χορταστική!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 700 με 800 γρ σπανάκι
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 πράσα
- Αγριομάραθο
- Δυόσμο
- Σέσκουλα
- 2 αυγά
- 400 με 500 γρ τυρί φέτα (ή όσο θέλετε)
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ
- 600 γρ αλεύρι
- 2 με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Νερό (όσο χρειαστεί για να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίστε και πλύνετε τα σπανάκια και τα μυρωδικά.
Κόψτε τα πράσα και το ξερό κρεμμύδι και σοτάρετέ τα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθούν.
Κόψτε τα σπανάκια, προσθέστε λίγο αλάτι και τρίψτε τα ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Στίψτε τα πιέζοντας τα με τα χέρια σας και τοποθετήστε τα σε μια λεκάνη.
Ανοίξτε 11 φύλλα. Το πρώτο φύλλο το ψήνετε και το θρυμματίζετε μέσα στη γέμιση για να απορροφήσει τυχόν υγρά.
Λαδώστε το ταψί και στρώστε 5 φύλλα, λαδώνοντας κάθε ένα που προσθέτετε.
Ρίξτε τη γέμιση και σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας και αυτά.
Γυρίστε τα φύλλα που προεξέχουν σε κόθρο, χαράξτε σε κομμάτια, καταβρέξτε με λίγο νερό και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για περίπου μιάμιση ώρα.
Καλή επιτυχία!
Η συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.