• Ο μεγάλος φόβος όλων των περιβαλλοντικών υπουργείων στην Ευρώπη είναι μη τυχόν και βιώσουμε μια ανεξέλεγκτη επιδημία αφρικανικής Πανωλης αγριόχοιρων η οποία θα γονατίσει όλη την οικονομία των χοιροτροφείων.
• Η Αφρικανική πανώλη των χοίρων ΕΥΤΥΧΩΣ δεν είναι δυνατόν να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο, μπορεί ωστόσο να διασπαρεί από αυτούς σε ευρύτερες περιοχές καθώς ο ιός είναι εύκολο να κολλήσει στα παπούτσια.
• Σύμφωνα με μια ανακοίνωσης της Νέμεσης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας για το περιβάλλον, τα ζώα και το κυνήγι, έχει εκδοθεί (ή ετοιμάζεται να εκδοθεί/ δεν είναι σαφές)μια ΚΥΑ από το ΥΠΑΑΤ και το ΥΠΕΝ γύρω στα 1700 άτομα του ελληνικού πληθυσμού –κυρίως θηλυκά προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες διάδοσης. Τα 20 από αυτά τα φονικά προγραμματίζονται να γίνουν μέσα στα όρια του Νομού Καστοριάς.
• Το θέμα είναι κατά πόσον κρίνεται απαραίτητη αυτή η γενοκτονία…
• Η Νέμεσις λέει ΟΧΙ.
• Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνδέσμου της Γερμανίας, Βέρνερ Σβαρτς, μιας χώρας δηλαδή πολύ πιο συγκροτημένης από την δική μας σε περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και με πολύ πιο οικολογικά ευαίσθητο κοινό, λέει ΝΑΙ.
• Υποστηρίζει μάλιστα ότι θα πρέπει να εξοντωθεί -διά πυροβολισμού- το 70% των αγριογούρουνων της χώρας, (κάπου 1εκ) στα σύνορα ιδίως με την Τσεχία και Πολωνία.
• Το όλο ζήτημα ούτε νέο είναι ούτε από την Ευρώπη ξεκίνησε. Όπως λέει και ο τίτλος, η αφρικανική πανώλη προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική.
• Αγνωστο πως έπληξε στις αρχές του 21 αιώνα την Ισπανία και Πορτογαλία όπου γρήγορα περιορίστηκε, μετά την Σικελία όπου κατήντησε ενδημική και μετά γυρω στο 2017 πέρασε στην Γερμανία όπου δημιουργησε προβλήματα. Το μεγάλο ζήτημα σήμερα πάντως προέρχεται από την διασπορά της στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και κυρίως στην Γεωργία η οποία επλήγη, όταν ένα αφρικανικής ιδιοκτησίας πλοίο, πήγε και απέρριψε τα σκουπίδια της κουζίνας του στα παράλια της. Από εκεί έχει διαδοθεί σε Εσθονία και Πολωνία και σιγά-σιγά κατεβαίνει προς τα Βαλκάνια και εμάς.
• Κύριο ανάχωμα μας υποτίθεται πως συνιστά η Βουλγαρία, αν από καμια άποψη δεν αποτελεί ανάχωμα άξιο λόγου, μιας και το πρώτο κρούσμα κατάφερε ήδη να περάσει τα σύνορα μας με αυτή την χώρα και να σημειωθεί στην Δράμα.
• Τώρα πλέον όλοι τρέμουν ενθάδε, μη και η κατάσταση, από ένα περιορισμένο και τοπικό ζήτημα της Δράμας ξεφύγει, εξαπλωθεί και μετατραπεί σε εθνικό –και δραματικό- ζήτημα της όλης χώρας. • Η ανησυχία είναι καθόλα δικαιολογημένη καθότι δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της ΑΠΧ.
• Σε περίπτωση κρούσματος σε κάποια κτηνοτροφική μονάδα θα πρέπει αυτομάτως να θανατωθούν όλα της τα ζώα.
Εισαγωγή